Tartan Zemin Tenis Kortu Yapımı

Tartan Zemin Tenis Kortu, Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) tarafından belirlenen standart ölçülere yani 18 metre en, 36 metre boy ölçülerinde toplamda 668 metrekare olarak inşa edilmektedir. Ancak amatör kullanım amaçlı daha küçük ölçülerde tenis kortları da inşa edilebilmektedir. Tartan kortlar açık veya kapalı olarak inşa edilebilmektedir.
 

Tartan Tenis Kortu Yapımı ve Özellikleri

Tenis kortları zemin malzemeleri ve diğer ekipmanlarının üretimiyle uygulamaları alanında uzmanlaşmış bulunan Gözde İnşaat, genel olarak anahtar teslim kort inşa işlerini 3 – 4 hafta gibi kısa sürelerde gerçekleştirmektedir. Tartan zemin kortların yapım işleri de aynı sürelerde tamamlanmaktadır. Tartan, SBR ve EPDM kısaltmalarıyla anılan polimer tabanlı sentetik kauçuk grubundan iki materyalden oluşmuş birer katmanın üst üste dökülmesiyle gerçekleştirilir. Bu katmanların kalınlığı istek ve ihtiyaca göre değişebilmektedir. En çok uygulanan kalınlık ise 8 mm SBR + 5 mm EPDM toplamda 13 mm şeklindedir. Granüller halinde uygulanan bu sentetik kauçuklardan SBR esnek bir alt zemin sunarken, EPDM renk çeşitliliği sunan dayanıklı üst yüzeyi oluşturmaktadır. Tartan zemin tenis kortu yapımı, diğer sentetik zeminli kortlar gibi üç aşamadan oluşmaktadır.
 

Tartan Kort Teknik Özellikleri

 
ALTYAPI İŞLERİ
a) Hafriyat: Tenis kortu yapılacak zemin hafriyatı alınarak düz hale getirilir. Kort etrafına çevre hatıl kalıbı için temel kazılır.
b) Çevre Hatıl Betonu: Saha etrafına belli ölçülerde bağlanır. İçerisine 8 ve 12 Q luk demir çubuklar kullanılarak hasır yapılır.
c) Çevre hatıl içerisine teraziye alınarak belli aralıklarla 3” lik ankraj boruları yerleştirilecektir.
e) Çevre kalıplarına BS 20 Hazır beton dökülür
f) Çevre betonunu müteakip zemine mıcır dolgu yapılacaktır.
g) Mıcır Dolgu üzerine Beton veya asfalt atılarak düz bir zemin sağlanır.
 
ÇEVRE DİREKLER VE TEL ÇİT İŞLERİ
a) Çevre hatıl içerisine yerleştirilen ankraj borularına dikey direk boruları kaynak yapılacaktır. Dikey borulara üst, orta ve yatay borular kaynak yapılacaktır.
b) Her dört köşede yatay borulara diyagonal takviye yapılacaktır. Sahanın dört kenarındaki dikey borulara uygun Aralıklarda dikey takviye boruları montajı yapılacaktır.
c) Saha konstrüksiyonunu muhkemleştirmek için uzun kenarlar ve kale arkalarına “X” şeklinde çapraz borular kaynak yapılacaktır.
d) Aydınlatma Direkleri için kortun uzun kenarlarına dikey borular merdivenli olarak imal edilecektir.
e) Korta 1 adet menteşeli kapı yapılacaktır.
f) 1 Adet Tenis Kortu Direği ve Tenis Filesi monte edilecektir.
g) Tüm Demir imalatı yapıldıktan sonra, 1 kat astar olma üzere 2 kat yağlı boya ile istenilen renkte boyanacaktır.
h) Kortun etrafı 4×4 cm göz aralığı, daldırma galvanizli ve PVC kaplı tel örgü ile kaplanacaktır.
ı) Tel örgü gerdirerek bağlantı yapıldıktan sonra, çelik halat gerdirilecektir, Gerdirilen çelik halatlar klemenslerle bağlanacaktır.
i) İmal edilmiş olan projektör direklerine 400 W Metal Halide projektörler monte edilecektir.
j) Panoya kadar Elektrik Tesisatı döşenip Projektörler çalışır vaziyette teslim edilecektir.
 
TARTAN ZEMİN
a) Beton veya asfalt zemin üzerine önce Astar tabaka oluşturulur
b) Astarın üzerine özel finişher yardımıyla tartan zemin oluşturulur.
c) Oluşturulan Tartan Zemine ölçülerine uygun Tenis oyun çizgileri çizilir.