Halı Saha Yapımı ve Zemin Çeşitleri

1- Açık Halı Saha Yapımı
Özellikle yaz aylarında sıkça tercih edilen spor alanlardan birisi de açık halı sahalardır. Etrafı 6-7m yüksekliğinde, 3,5mm kalınlığında pvc kaplama tel örgü ile çevrilmiş olan ve özel halı saha aydınlatmalarının kullanıldığı bu alanlarda gece saatlerinde de maç yapılması sağlanmaktadır. Halı saha aydınlatmaları 400W halide projektör veya 150-200W LED projektör olarak tercih edilebilmektedir. Açık halı sahalarda 55mm suni çim tercih edilir.
 
2- Kapalı Halı Saha Yapımı
Kardan, yağmurdan veya soğuktan korunmanız amacıyla kış aylarında tercih edebileceğiniz kapalı spor alanlarıdır. Halı sahanın üstünün tamamen kapatıldığı bu alanlarda rüzgarın da geçmeyeceğini görebilirsiniz.
 
Kapalı halı saha çeşitleri nelerdir?
 
  • Brandalı kapalı halı saha yapımı,
  • Sac kaplama kapalı halı saha yapımı,
  • PVC kaplama kapalı halı saha yapımı.

 

Sahayı kapatmak amacıyla sac kaplama, pvc kaplama veya branda tercih edilebilir. En uygun fiyatlı ve yaygın kapalı halı saha türü brandalı kapalı halı sahalar olarak göze çarpmaktadır. Ancak karlı bölgelerde sac kaplama kapalı halı saha yapımını öneriyoruz. Kapalı halı saha yapımı için statik hesabı yapılmış çelik konstrüksiyon kullanılmalıdır. Maliyeti düşürmek için çelik konstrüksiyonda gerektiğinden az ve güçsüz malzeme kullanıldığında çökme riski doğacaktır.
 
3- Profesyonel Suni Çim Halı Sahalar
Profesyonel suni çim halı nizami futbol sahalarına uygulanmaktadır. Suni çim çeşidi olarak 55mm veya 60mm suni modeller tercih edilir. Bu sahalarda resmi futbol müsabakaları oynanabilmektedir. Bunun için Fifa 1 Star ve Fifa 2 Star belgesi alınmalıdır. Bu tip zeminlerde normalin iki katı kadar granül kullanılmaktadır.
 
Kaliteli Sentetik Çim Hangi Özelliklerde Olmalıdır?
 
  • 60mm Monofilament halı kullanılır,
  • Monofilament halı aynı zamanda omurgalı olmalıdır,
  • Halı altına keçe yerine şok ped serilir,
  • Granül miktarı 14-15kg/m2 civarında olmalıdır,
  • Yeşil veya gri EPDM granül kullanılır.

 

Bazı Fifa 2 Star uygulamalarında halının altına şok ped montajı gerekebilir. Böyle bir zemin yapılabilecek en üst düzey sentetik çim zemindir. Yukarıda yer alan özellikler genel olarak Fifa 2 Star uygulamalarında görülen özelliklerdir.
 
Halı Saha Yapımında Suni Çim Seçimi
Sahaların hazırlanmasında en önemli etkenlerden birisi de zeminin seçilmesidir. Doğru bir şekilde seçim yapıldıktan sonra ise yapım çalışmalarına geçilecektir. Sipariş edilen sentetik çim maksimum 2 hafta içerisinde Gözde İnşaat tarafından teslim edilir. Ancak öncelikle bazı kriterlere göre seçeceğiniz suni çimlere karar vermeniz gerekmektedir. Suni çimleri standart fibrile tek renk veya çift renk, monofilament tek renk veya çift renk modelleri seçilebilir. Onlarca model içerisinden çeşitli hav boylarında seçim yapabilirsiniz. Seçilen halının saha ölçülerine uygun dokunması, yerleştirilmesi, homojen kum ve granül dolgusunun yapılması ve yüzeyin fırçalanması gibi hizmetleri oldukça kaliteli bir şekilde sizler için sunmaktayız.
 
En çok satan halı saha suni çim modelleri nelerdir?
 
  • DuoGrass çift renkli fibrile 55mm sentetik çim,
  • Advantage Grass çift renkli monofilament 55mm sentetik çim,
  • LSR Fibrile tek renk sentetik çim 55mm.

 

Açık ve kapalı halı saha yapımında kullanılacak olan suni çim çeşitlerini ve uygulama fiyatlarını öğrenebilmek için bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Spor alanlarında kullanılmak üzere üretilmekte olan suni çimler için iplik çeşidine, dokuma yoğunluğuna ve hav boylarına göre farklı fiyatlar belirlenmektedir. Müşteril isteğine göre özel bir halının dokunması ise fiyatı doğrudan etkileyecek diğer faktörler arasında yer alacaktır. Özel dokuma için belirli bir metrajın üzerinde sipariş geçilmesi gerekmektedir.
 
Halı Saha Suni Çim Bakımı
Halı saha yapımı tamamlandıktan sonraki aşamalarda sentetik çim zeminin periyodik bakıma ihtiyacı vardır. Bu bakım doğal çim kadar yoğun ve sık olmasa da sentetik çim zeminin ömrünü uzatan önemli bir faktördür.
 
Halı saha sentetik çim bakımı nasıl yapılır?
 
  • Suni çim zeminin periyodik olarak fırçalanması (motorlu fırçalama veya manuel),
  • Ortalama 6 ayda bir eksildikçe granül eklenmesi,
  • Sıcak günlerde gün batımından sonra sulama işlemi yapılmalıdır,
  • Saha içerisinde bulunan cam parçaları, sigara izmaritleri, ağaç yaprakları, çakıl taşları, sakız gibi yabancı maddeler birkaç haftada bir temizlenmelidir.